Katrin Privat

Här är den..

BINGOS FOTOSKOLA

Jag tänkte nu ta tillfället i akt och lära er några bra knep för att ta riktigt bra bilder i sommar. Jag har jobbat som fotograf i snart 15 år. Tiden går fort. Förra veckan fyllde jag 35 år men jag känner fortfarande att jag har mycket kvar att lära mig inom mitt yrke. Det är en skön känsla. Man är fortfarande nyfiken på ny teknik, smarta knep och nya snabbkomandon i photoshop. Om man ser på fotoyrket i ett historiskt perspektiv så kan man direkt konstantera att när jag började jobba som fotoassistent till den mycket välkända fotografen Magnus Reed för över 15 år sedan så var man tvungen att besitta vissa baskunskaper för att kunna ta bilder. För att över huvud taget kunna ta en bild förr i tiden så var man tvungen att kunna ställa in kameran, välja rätt film och sedan framkalla filmen i labb. Idag kan alla bli fotografer. Dagens kamerateknologi med automatiska inställningar och digitala bilder på ett minneskort gör att man aldrig mer behöver besöka ett labb. Idag behöver man inte kunna speciellt mycket av de tradionella fotokunskaperna för att bli fotograf. Nu handlar det om att i viss mån behärska tekniken men framförallt om att vara kreativ. Och det är det som jag älskar! Alla kan blir fotografer och den kreativa friheten är större än någonsin. Idag kan du göra allt. Precis allt är möjligt och bara din egen fantasi sätter gränsen.
Men nu skall vi inte fördjupa oss mer i det, utan jag ska istället dra några grundläggande tips som kommer att göra dig till en mästerfotograf i sommar. I klass med Sveriges kändase fotograf, nämligen mig!
Nu kör vi. Till min hjälp har jag min flickvän Katrin Zytomeriska och vår lilla son Ringo.
.
Nr. 1
Det absolut vanligaste misstaget alla gör en somrig dag på semestern när man skall ta en bild på sin tjej, fru, mamma, syster eller kompis är att man ställer henne i direkt solsken. Se hur hon på bilden måste kisa, hon får rynkor och ljuset blir hårt och lite fult.
.

Nr. 2
.
Se här när jag tar in Katrin i skuggan. Ett mycket mjukare och trevligare ljus.
.

.
Nr. 3
Här ser ni hur kompositonen blev lite tokig. Väldigt mycket vägg. Det behöver inte vara fel om det finns ett syfte med väggen. På en semseterbild är det kanske roligare att se skärpet på frugan en bara väggen.
.

.
Nr. 4
Om bilden skulle vara ett bokomslag så kan dock väggen fylla en funktion. Det kan alltså finnas ett syfte att komponera bilden med mycket vägg. För att få plats med text.
.

.
Nr. 5
Här kan det vara lite mer motiverat att komponera bilden med mycket träd. Man får en skön känsla av bakgrunden och notera att jag valt att ställa Katrin i skuggan för ett mjukt ljus. Vidare har jag valt en kameravinkel som gör att solen faller på bakrunden och gör den aningen ljusare än Katrin i fronten. Detta skapar ett trevligt djup i bilden. Testa gärna att ställa personen du vill fota vid ett vackert träd. Själv älskar jag just björken som blir väldigt somrig och fin på bild.
.

.
Nr. 6
Här ser vi hur Katrin böjer huvudet bakåt som inte är så bra. Man blir inte speciellt vacker och jag brukar säga att man fotar snorkråkarna med huvud allt för mycket vinklat bakåt.
.

.
Nr. 7.
Katrin överdriver något här, men ansiktet kommer bättre till sin rätt om man böjer hakan lite ner. Visst är hon duktig på att se lite mystisk och exotisk ut min lilla gumma.
.

Nr. 8
För att ytterligare göra personen lite fräsch på bild så kan man med fördel använda blixten i solljus. Jag använder ofta blixten för att få skarpa, krispiga och soliga sommarbilder.
.

.
Nr. 9
Som ni ser här så blir det inte speciellt bra när Katrin försöker titta in i kameran i direkt solljus.
.

.
Nr. 10
Ett knep som jag brukar köra när det inte finns möjlighet att gå in i skuggan är att jag låter Katrin böja huvudet upp mot ljuset och blunda. Det blir en trevlig känsla i bilden och när Katrin vänder huvudet mot solen så försvinner alla fula skuggor under ögonen som vi såg i den förra bilden.

.
Nr. 11
Avslutningsvis kan jag säga att hållningen är väldigt viktig om man vill ta en bra bild. Jag får ofta säga till folk när jag fotar.
– Sträck på dig. Du sitter som en hösäck . .Eller du ser ut som en ostbåge..
Här ser vi hur Katrin sitter illa.
.

.
Nr. 12
Vilken skillnad! Här har vi en snygg, stolt kvinna med bra hållning.
.

.

Kameran

Samtliga bilder i denna fotoskola är tagen med min nya Panasonic Systemkamera Lumix DMC-GF1. Det är en fantastisk kamera som tar rena och fina bilder. Det krävs dock att man har lite förkunskaper och jag rekomenderar bara denna kamera till någon som vill ha en systemkamera och vet vad detta innebär.
Den kostar runt 5000 kr och den finns att köpa på tex. Scandianavian Photo se länk!
http://www.scandinavianphoto.se/product/item.aspx?artnr=310880&PRR
.
KRAM BINGO

You Might Also Like

6 Comments

Leave a Reply